Soma’da yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin sayısı resmi kaynaklar tarafından 238 olarak açıklansa da içeride yüzlerce işçinin daha bulunduğunu biliyoruz, sayının artmaması ise ancak bir mucize olacak.
Faciada hayatını kaybedenler arasında çocuk yaşta işçiler de var.
. Soma Maden Ocağı’nda yaşanan büyük faciadan sonra ülke çapında 3 günlük yas ilan edildi.
. Faciada 15 yaşındaki maden işçisi Kemal Yıldız da hayatını kaybetti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 25 Ekim 2013’te yaptığı yönetmelik değişikliğinee göre 16 yaşını doldurmuş çocuk ve genç işçiler yönetmelikteki sınırlamalara bağlı kalmadan ihtisas ve mesleklerine uygun işlerde çalıştırılabiliyorlar. Yönetmelik değişikliği için bkz.
. Arama çalışmalarının gecikmeli başladığı, kaza nedeninin ve içerideki işçi sayılarının doğru olarak duuyurulmadığı ilk saatlerde Anadolu Ajansı’nın haberi ise şöyleydi: “Soma Kömür İşletmeleri, alınan en yüksek ve sürekli denetimde olan tedbirlere rağmen yaşanan kazaya anında müdahale gerçekleştirildi.”
. Soma Holding ise dün internet sitesini kapattı.
. Bundan 20 gün önce CHP Manisa Milletvekili’nin Soma maden Ocağı’nda birçok iş güvenliği ihlali olduğunu belirterek, bir meclis araştırma önergesi vermişti. Ancak bu önerge AKP oyları ile reddedildi. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel: “Her gün işçi hayatının tehdit altında olduğuyla ilgili ihbarlar alıyoruz,” demişti.
. Türkiye Türkiye Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 176 numaralı "Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi"ni 19 yıldır imzalamadı. Sözleşme hükümete ve işverene önemli sorumluluklar yüklüyor.
. Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan, bundan bir yıl önce, Soma’daki maden ocaklarında olası bir kaza anında 500 işçinin günlerce yeme-içme ihtiyacını sağlayacak, nefes alabilecekleri ‘yaşam odaları’ oluşturduklarını söylemiş, hatta, Soma’daki ocaklarda yaptıklarını, daha sonra satın aldığı Merzifon’daki ocaklarda yapacakları yenilemelere örnek göstermişti: İzleyin.
Soma’da yüzlerce işçinin mahsur kaldığı patlamanın yaşandığı kömür ocağını işleten Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) 130-140 dolara mal ettiği kömürün tonunu 23.8 dolara çıkardıklarını anlatırken maliyeti ‘özel sektörün çalışma tarzı’yla düşürdüklerini söylemişti.
. Bügün bütün Türkiye’de Soma 205 kişinin ölümüne neden olan maden faciasına bir kazadan çok gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması, zamanında müdahale edilmemesi olduğu gerekçesiyle, çeşitli kuruluşlar tarafından eylem ve grev çağrıları yapılıyor.
Eylem çağrıları hakkında bir başka bağlantı.
Ayrıca: Soma’da dün akşamdan beri yaşananlara dair anlık haberler: www.diken.com.tr/vitrin/canli-blog-yangindan-sonra-madende-son-durum/
Bu sabah Açık Gazete’nin tamamında Soma’daki faciayı konuştuk.
İndirmek için: mp3, 38.8 Mb.
Bu sabah Açık Yeşil’de de Soma’yı konuştuk.
İndirmek için: mp3, 28.6 Mb.
Metropolitika’da da konumuz Soma’daki faciaydı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ndenhttp://www.guvenlicalisma.org/ programcımız Aslı Odman’la hem Soma’yı hem de genel olarak iş kazaları ve işçi güvenliği konusunu konuştuk.
İndirmek için: mp3, 50.7 Mb.
14 Mayıs 2014 tarihinde Açık Radyo’da yayınlanmıştır.
Açık Gazete’nin, Açık Yeşil’in, Metropolitika’nın podcast servisine ulaşmak için tıklayın.